bluczak napisał(a):
Zgadzam się z przedmówcą słownik Offline to jest coś extra [...] Mi na razie nawet na Jave (SE P900) nie działa i mimo że pisałem do nich maila to nikt nie raczył nawet na niego odpowiedzieć. Pewno nic nie robią bo i tak większość ludzi w polsce ma Nokie.
A wystaczy że większość jest zadowolona

Z tego, co na szybko wyczytałem w sieci na temat SE P900:
- pamięć: 48 MB z czego dostępne dla użytkownika jest 16 MB
- gniazdo kart Memory Stick Duo (standardowo karta 32 MB)
Po pierwsze, nie sądze aby w takiej ilości pamięci zmieściła się cała zawartość bazy słownika (choć mogę się mylić).
Po drugie, mam poważne wątpliwości czy jakikolwiek telefon byłby w stanie uciągnąć pełną bazę słowek (wyszukiwanie) bez jakiegoś engineu bazodanowego, którego napisania w Javie ME bym się raczej nie spodziewał (chociaż może znajdzie się jakiś zdolny

).
Po trzecie, taki słownik off-line musiałby być co jakiś czas aktualizowany, co przy ściąganiu X MB (nawet nie mam pojęcia rzędu tego X) powodowałoby dość długotrwałe zwiększenie obciążenia łącza do serwera i mogłoby dojść do jego zatkania...
Natomiast z tego co widzę, to P900 ma zarówno WAP jak i GPRS. Może warto pomyśleć o takiej kombinacji przy używaniu słownika poprzez komórkę? Nie powinno wyjść drogo, szczególnie jeśli posiadasz jakiś ryczałt na GPRS.
To takie moje przemyślenia...
Pozdr,
GZ